DBA tot 1 januari 2020 in de ijskast
Wederom uitstel en geen handhaving
De wet die een einde moest maken aan schijnzelfstandigheid wordt tot 2020 in de ijskast gezet. Daarna moet de nieuwe wetgeving klaar zijn. Dat schrijven minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Snel (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer. De handhaving van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) was eerder al opgeschort tot 1 juli van dit jaar.
Toch nog meer tijd nodig…
Tot die tijd geen boetes of naheffingen voor ZZP’ers en opdrachtgevers op het moment dat de overheid achteraf vaststelt dat er sprake is van een dienstbetrekking ( in plaats van een opdracht uitgevoerd door een zelfstandig ondernemer ). Dat geeft tijd om de voorstellen uit het regeerakkoord die de wet DBA moeten vervangen uit te werken.
Wel boetes voor kwaadwillenden
Het kabinet is wel van plan om vanaf 1 juli 2018 meer te doen om “kwaadwillenden” aan te pakken. Dat zijn gevallen van uitbuiting of het bewust ontduiken van premies en belastingen. De Belastingdienst grijpt in bij kwaadwillenden als er bewijs is voor:
- Een (fictieve) dienstbetrekking
- Duidelijke schijnzelfstandigheid
- Opzettelijke schijnzelfstandigheid
De rijksoverheid zegt hierover: ‘U bent volgens onze definitie kwaadwillend als u ‘opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat u weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking (en daarmee een oneigenlijk financieel voordeel behaalt en/of het speelveld op een oneerlijke manier aantast).’