Help! Ik word waarnemer

Misschien duurt het nog even of misschien is het al heel snel; jouw afstuderen. Je hebt jarenlang in jezelf geïnvesteerd om kennis en vaardigheden op te doen waarmee je andere mensen gaat helpen. Meestal ga je eerst aan de slag als zelfstandige waarnemer. Maar hier moet je wel wat voor regelen. En daar helpen wij jou mee.

Een handige checklist voor alle zaken die je moet regelen

Hieronder vind je een tijdlijn met als hoogtepunt jouw afstuderen. In deze uitgebreide checklist geven we je handige tips over zaken die je vooraf en achteraf moet regelen. Lees je deze info en kom je er niet helemaal uit? Stel je vraag of plan een persoonlijk gesprek.

Zakelijke verzekeringen

Als zelfstandige verloskundige heb je een aantal verzekeringen nodig om veilig je werk te kunnen doen. De belangrijkste verzekeringen zijn:

 • een beroepsaansprakelijkheidsverzekering*
 • een rechtsbijstandverzekering*
 • een persoonlijke ongevallenverzekering
 • een medisch instrumentariumverzekering (verloskoffer)

*inclusief Wkkgz dekking.

Onze huisverzekeraar Raadhoven heeft speciaal voor verloskundigen het Starterspakket.

Aanvragen

Je kunt het starterspakket makkelijk en snel aanvragen bij Raadhoven. Klik op de link hieronder:

Naar het aanvraagformulier

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

De AOV is een belangrijke, maar ingewikkelde verzekering. Wij bespreken uitgebreid onze AOV-vergelijking met je om zo de juiste AOV bij de juiste verzekeraar te vinden. De AOV is (op dit moment) geen verplichte verzekering. Afstemming op jouw zakelijke en persoonlijke situatie is belangrijk.

Offerte opvragen

Een AOV is maatwerk. We sturen je daarom niet zomaar een offerte toe. Overweeg je een AOV en wil je een offerte? Neem dan contact op met Rowena, Jelmer of Mike

Wij maken gebruik van een online klantprofiel. Naast het essentiële advies zorgen wij er zo voor dat de offerte aansluit bij jouw persoonlijke omstandigheden.

Administratie en belastingaangifte

Samen met Robbie Kompleet zorgen we voor financieel overzicht. Als zelfstandig ondernemer moet je een eigen administratie opzetten en bijhouden. Je kunt dan denken aan het boeken van ontvangen en verstuurde facturen, een kilometerregistratie, een urenregistratie, enzovoort. Ook moet je ieder jaar belastingaangifte doen. Hoe dat praktisch in zijn werk gaat zie je in deze infographic.

Meer informatie over de dienstenverlening van Robbie vind je hier. Kijk ook even naar het handige werkboek voor verloskundigen.

Aanmelden

Je kunt je makkelijk en snel aanmelden bij Robbie. Klik: aanmeldformulier

Waarneemcoach

Wanneer je aan de slag gaat als zelfstandig waarnemer snappen wij dat je extra hulp nodig hebt.  Denk maar eens aan het beoordelen van je contract, analyse van jouw tarieven en advies voor alle andere ondernemersvragen die op je afkomen.

Met onze WaarneemCoach helpen wij je bij al deze vragen en volgt niet meteen een factuur.

Aanmelden

Je kunt je makkelijk en snel aanmelden voor de WaarneemCoach. Klik op de link hieronder:

aanmeldformulier

Modelovereenkomst DBA

Maak gebruik van modelovereenkomsten voor verloskundigen. Hiermee benadruk je je status als zelfstandig ondernemer. Je krijgt de modelovereenkomst van de praktijk. Laat deze overeenkomst voor je gaat tekenen controleren door je adviseur.

De WaarneemCoach

Vanuit de WaarneemCoach kunnen wij jouw modelovereenkomst controleren. Niet alleen op juridische punten, maar ook of de afgesproken punten aansluiten bij jouw persoonlijke situatie. Daarnaast kunnen wij ook meedenken en helpen met de onderhandelingen over de tarieven. Dat is wel zo makkelijk.

Kamer van Koophandel

Bij de KvK start jij je onderneming. Je kunt je via de site van de Kamer van Koophandel (voor)aanmelden en dan ook een afspraak maken bij één van de vestigingen.

De KvK zorgt ook voor aanmelding van jouw verloskundige onderneming bij de belastingdienst. Dit doen zij door de code 86911 door te geven. Het is belangrijk dat dit goed gebeurd.
-> Vraag tijdens je afspraak of de goede code wordt doorgegeven.

Ter bevestiging ontvang je na een tijdje een brief van de belastingdienst waar op de achterkant staat aangegeven dat je vrijstelling hebt. Het is belangrijk dat dit goed staat. Dat voorkomt problemen.
-> Als dit er niet staat of je weet het niet zeker, app dan een foto van dit deel van de brief door naar je adviseur.

Zakelijke rekening

Als je je KVK-nummer hebt kun je een zakelijke rekening openen.

Houd zakelijk kosten en inkomsten apart van je privé zaken.

Wij hebben een voorkeur voor ABN AMRO, ING, Bunq, KNAB of Rabobank. Deze banken bieden namelijk een bankkoppeling aan. Hiermee kunnen Sikking Advies en Robbie Kompleet veel zaken die met jouw belastingaangifte te maken stroomlijnen. Je hebt er dan minder werk aan.

Beroepsvereniging KNOV

De beroepsorganisatie voor verloskundigen is de KNOV. Op de website van de KNOV vind je meer informatie over het lidmaatschap.

Het is zeker aan te raden om een KNOV lidmaatschap af te sluiten. Met een lidmaatschap heb je voordeel bij het afsluiten van het kwaliteitsregister en het abonnement van de CBKZ.

Klachtenfunctionaris

Je bent als zelfstandig waarnemend verloskundige verplicht om een klachtenfunctionaris te hebben. Dit is zo geregeld in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

Het CBKZ is een erkend klachteninstituut waar je een abonnement kunt afsluiten. Je moet dan wel lid zijn van de KNOV.

Ga naar de website van het CBKZ om abonnement af te sluiten.

Afgestudeerd

BIG-registratie

Als verloskundige moet je ingeschreven zijn in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Vraag je BIG aan zodra dit mogelijk is. Het kan tot 8 weken duren voor je ingeschreven bent.
Je kunt dit digitaal doen of een gewaarmerkte kopie van je diploma per post versturen.

Regel je inschrijving op de website van het BIG-register.

tip:
Vraag na op school wanneer jouw diploma opgenomen wordt in het diplomaregister. Als dit eerder is dan je jouw gewaarmerkte kopie van je diploma ontvangt kun je beter online je BIG aanvragen.

AGB-code

Ben je zorgaanbieder, dan heb je een AGB-registratie nodig om geleverde zorg te kunnen declareren. Deze registratie helpt je niet alleen bij het declareren, maar bij allerlei processen in de zorg. Overleg altijd met je praktijk hoe dit werkt. Dit verschilt per praktijk.

Promotie

Omdat je jouw ondernemerschap op meerdere vlakken moet aantonen raden wij aan om een up-to-date LinkedIn profiel te hebben. Een profiel waarin je aangeeft dat je zelfstandig waarnemend verloskundige bent en hoe ze jou het beste kunnen bereiken.

Je bent student af, niet vergeten...

Let op

 • Privé verzekeringen aanpassen. Wij helpen je met het goed inrichten hiervan. Ook deze verzekeringen kunnen in het Raadhoven Medzorg pakket met een goede dekking voor een prima premie. Hoe meer verzekeringen in het pakket, hoe hoger je pakketkorting. Ook over de zakelijke verzekeringen.
 • Zorgtoeslag: zorg dat je jouw inkomen verhoogt via toeslagen.nl. Als we jouw openingsbegroting maken zullen we aangeven naar welk bedrag je dit het beste kan aanpassen.
 • Studiefinanciering. Deze moet je stop zetten.
 • Studentenreisproduct. Nu je geen student meer bent moet je deze ook stop zetten. Misbruik betekent een boete.
 • Onderwijsinstelling. Schrijf je uit bij jouw onderwijsinstelling.
 • Bankrekening. Je moet je (gratis) studentenrekening omzetten naar een gewone bankrekening. Een goed moment om te bekijken welk pakket het beste bij jou past. Het verschilt per bank hoe ze omgaan met het niet tijdig omzetten van je studentenrekening. Bekijk goed wat bij jouw bank de regels en voorwaarden zijn van een studentenrekening. Als je nu toch je privérekening omzet, open dan meteen een zakelijke rekening 😉
 • (Studenten)woning. Wil je verhuizen of moet je verhuizen omdat je niet meer op je studentenwoning mag blijven? Als je niet meer studeert moet je vaak je huur opzeggen en binnen 6 maanden je kamer verlaten. Oriënteer je op alternatieven. Wij adviseren je over je situatie en mogelijkheden. Ook over de mogelijkheden van een hypotheek. Dan weet je waar je staat.
 • Baan. Heb je nog geen baan. Vraag ons om hulp.

Pensioen

Je moet je binnen 90 dagen na starten aanmelden bij het Pensioenfonds Verloskundigen. Sluit je of heb je een WaarneemCoach dan helpen wij je ook met het berekenen van jouw beroepsinkomen. Na 2 maanden werken kun je contact opnemen met jouw adviseur zodat we je hiermee kunnen helpen. Je wilt namelijk wel genoeg betalen voor het opbouwen van je pensioen maar zeker ook geen te hoge premie.

Tip:
Denk eraan dat je elk jaar in september de opgave voor het jaar daarop moet doen. Elk jaar krijg je van het SPV een mail met het verzoek jouw nieuwe beroepsinkomen op te geven voor komend jaar. Met de WaarneemCoach of Robbie Kompleet mag je deze mail doorsturen naar jouw adviseur. Die regelt dit voor je bij het SPV.

Openingsbegroting van Robbie Kompleet

Na drie maanden vraagt jouw adviseur informatie bij je op voor de openingsbegroting van Robbie Kompleet. Dit geeft je een beeld van hoeveel belasting je moet afdragen, hoeveel kosten je hebt en welk gedeelte hiervan voor jou is!

Hulp bij het opstarten en voor daarna

Het is nogal wat werk om als zelfstandige aan de slag te gaan en om je zaakjes voor daarna goed te blijven regelen. Daar helpen wij je natuurlijk bij als je wilt.
In onze flyer zetten we kort op rijtje wat wij voor je doen en wat dat kost.

Sikking Advies Starterspakket 2021

Makkelijk en snel aanmelden

Wil je gebruikmaken van onze hulp? Meld je dan snel aan via de onderstaande pagina/websites en wij gaan voor je aan de slag.

Maak een persoonlijke afspraak

Wil jij onze hulp bij het starten van je onderneming? Of bij de beoordeling van een contract, de analyse van je tarieven of een risico inschatting als ondernemer met advies over mogelijke verzekeringen? Neem gerust contact met ons op en maak een afspraak met Rowena Turk of een van onze andere adviseurs.

Rowena Turk
Download hier de starters checklist

Download hier de starters checklist

Leuk dat je onze website bezoekt. Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website te verbeteren, maken wij gebruik van functionele en analytische cookies. Wij gebruiken geen tracking cookies. Naast het accepteren van de cookies, kun je deze ook beheren via 'Cookie instellingen'.
Accepteer cookiesCookie instellingen