Help! Ik word waarnemer
Misschien duurt het nog even of misschien is het al heel snel; jouw afstuderen. Je hebt jarenlang in jezelf geïnvesteerd om kennis en vaardigheden op te doen waarmee je andere mensen gaat helpen. Meestal ga je eerst aan de slag als zelfstandige waarnemer. Maar hier moet je wel wat voor regelen. En daar helpen wij jou mee.
Een handig overzicht voor alle zaken die je moet regelen
Hieronder hebben we voor jou een overzicht gemaakt met handige tips over zaken die je moet regelen. Omdat dit overzicht natuurlijk nooit helemaal compleet kan zijn is het handig om een gratis en persoonlijk adviesgesprek in te plannen met Rowena of Mike.
Verzekeringen
Als zelfstandige verloskundige heb je een aantal verzekeringen nodig om veilig je werk te kunnen doen. De belangrijkste verzekeringen zijn:
- een beroepsaansprakelijkheidsverzekering*
- een rechtsbijstandverzekering*
- een persoonlijke ongevallenverzekering
- een medisch instrumentariumverzekering (verloskoffer)
*inclusief Wkkgz dekking.
Onze huisverzekeraar Raadhoven heeft speciaal voor verloskundigen het Starterspakket.
Aanvragen
Je kunt het starterspakket makkelijk en snel aanvragen bij Raadhoven. Klik op de link hieronder:
Waarneem Coach
Wanneer je aan de slag gaat als zelfstandig waarnemer snappen wij dat je extra hulp nodig hebt. Denk maar eens aan het beoordelen van je contract, analyse van jouw tarieven en advies voor alle andere ondernemersvragen die op je afkomen.
Met onze Waarneem Coach helpen wij je bij al deze vragen en volgt niet meteen een factuur.
Aanmelden
Je kunt je makkelijk en snel aanmelden voor de WaarneemCoach. Klik op de link in de button hieronder:
Robbie Kompleet
Samen met Robbie Kompleet zorgen we voor financieel overzicht. Als zelfstandig ondernemer moet je een eigen administratie opzetten en bijhouden. Je kunt dan denken aan het boeken van ontvangen en verstuurde facturen, een kilometerregistratie, een urenregistratie, enzovoort. Ook moet je ieder jaar belastingaangifte doen. Hoe dat praktisch in zijn werk gaat zie je in deze infographic.
Kijk hier voor meer informatie over de dienstenverlening van Robbie. Kijk ook even naar het handige online tool voor jouw administratie.
Aanmelden
Je kunt je makkelijk en snel aanmelden. Via de button kom je op de site van Robbie Kompleet, waar je jouw formulier kunt invullen.
Openingsbegroting van Robbie Kompleet
Na drie maanden vraagt jouw adviseur informatie bij je op voor de openingsbegroting van Robbie Kompleet. Dit geeft je een beeld van hoeveel belasting je moet afdragen, hoeveel kosten je hebt en welk gedeelte hiervan voor jou is!
Kamer van Koophandel
Bij de KvK start jij je onderneming. Je kunt je via de site van de Kamer van Koophandel (voor)aanmelden en dan ook een afspraak maken bij één van de vestigingen.
De KvK zorgt ook voor aanmelding van jouw verloskundige onderneming bij de belastingdienst. Dit doen zij door de code 86911 door te geven. Het is belangrijk dat dit goed gebeurd.
-> Vraag tijdens je afspraak of de juiste code wordt doorgegeven.
Ter bevestiging ontvang je na een tijdje een brief van de belastingdienst over de vaststelling belastingplicht. In de bijlage bij deze brief staat onder het kopje omzetbelasting achter aangiftetijdvlak dat er geen aangifte wordt uitgereikt. Het is belangrijk dat dit goed staat. Dat voorkomt problemen.
-> Als dit er niet staat of je weet het niet zeker, app dan een foto van dit deel van de brief door naar je adviseur
-> Als dit er niet staat of je weet het niet zeker, app dan een foto van dit deel van de brief door naar je adviseur.
Zakelijke rekening
Als je je KVK-nummer hebt kun je een zakelijke rekening openen.
Houd zakelijke kosten en inkomsten apart van je privé zaken.
Wij hebben een voorkeur voor ABN AMRO, ING, Bunq, KNAB of Rabobank. Deze banken bieden namelijk een bankkoppeling aan. Hiermee kunnen Sikking Advies en Robbie Kompleet veel zaken die met jouw belastingaangifte te maken stroomlijnen. Je hebt er dan minder werk aan.
BIG-registratie
Als verloskundige moet je ingeschreven zijn in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Vraag je BIG aan zodra dit mogelijk is. Het kan tot 8 weken duren voor je ingeschreven bent.
Je kunt dit digitaal doen of een gewaarmerkte kopie van je diploma per post versturen.
Regel je inschrijving op de website van het BIG-register.
tip:
Vraag na op school wanneer jouw diploma opgenomen wordt in het diplomaregister. Als dit eerder is dan je jouw gewaarmerkte kopie van je diploma ontvangt kun je beter online je BIG aanvragen.
AGB-code
Ben je zorgaanbieder, dan heb je een AGB-registratie (hier) nodig om geleverde zorg te kunnen declareren. Deze registratie helpt je niet alleen bij het declareren, maar bij allerlei processen in de zorg. Overleg altijd met je praktijk hoe dit werkt. Dit verschilt per praktijk.
Let op: je kunt je AGB code pas aanvragen op het moment dat je hebt voldaan aan de meldplicht voor WTZa.
Beroepsvereniging KNOV
De beroepsorganisatie voor verloskundigen is de KNOV. Op de website van de KNOV vind je meer informatie over het lidmaatschap.
Het is zeker aan te raden om een KNOV lidmaatschap af te sluiten. Met een lidmaatschap heb je voordeel bij het afsluiten van het kwaliteitsregister en het abonnement van de CBKZ.
Niet vergeten
Let op
- Privé verzekeringen aanpassen. Wij helpen je met het goed inrichten hiervan. Ook deze verzekeringen kunnen in jouw Raadhoven Medzorg pakket met een goede dekking voor een prima premie. Hoe meer verzekeringen in het pakket, hoe hoger je pakketkorting. Ook over de zakelijke verzekeringen.
- Zorgtoeslag: zorg dat je jouw inkomen verhoogt via toeslagen.nl. Als we jouw openingsbegroting maken zullen we aangeven naar welk bedrag je dit het beste kan aanpassen.
- Studiefinanciering. Deze moet je stop zetten.
- Studentenreisproduct. Nu je geen student meer bent moet je deze ook stop zetten. als jij deze te lang laat doorlopen dan krijg je een boete.
- Onderwijsinstelling. Schrijf je uit bij jouw onderwijsinstelling.
- Bankrekening. Je moet je (gratis) studentenrekening omzetten naar een gewone bankrekening. Een goed moment om te bekijken welk pakket het beste bij jou past. Het verschilt per bank hoe ze omgaan met het niet tijdig omzetten van je studentenrekening. Bekijk goed wat bij jouw bank de regels en voorwaarden zijn van een studentenrekening. Als je nu toch je privérekening omzet, open dan meteen een zakelijke rekening 😉
- (Studenten)woning. Wil je verhuizen of moet je verhuizen omdat je niet meer op je studentenwoning mag blijven? Als je niet meer studeert moet je vaak je huur opzeggen en binnen 6 maanden je kamer verlaten. Oriënteer je op alternatieven. Wij adviseren je over je situatie en mogelijkheden. Ook over de mogelijkheden van een hypotheek. Dan weet je waar je staat.
- Baan. Heb je nog geen baan. Vraag ons om hulp.
Modelovereenkomst DBA
Maak gebruik van modelovereenkomsten voor verloskundigen. Hiermee benadruk je je status als zelfstandig ondernemer. Je krijgt de modelovereenkomst van de praktijk. Laat deze overeenkomst voor je gaat tekenen controleren door je adviseur.
De WaarneemCoach
Vanuit de WaarneemCoach kunnen wij jouw modelovereenkomst controleren. Niet alleen op juridische punten, maar ook of de afgesproken punten aansluiten bij jouw persoonlijke situatie. Daarnaast kunnen wij ook meedenken en helpen met de onderhandelingen over de tarieven. Dat is wel zo makkelijk.
Toetreding zorgaanbieders
Op 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking gesteld. De Wtza geldt voor alle zorgaanbieders.
Aanbieders van zorg die aan de eisen van de Wtza voldoen, laten zien dat ze staan voor goede zorg, dat ze transparant willen zijn naar alle betrokkenen en dat ze daarop kunnen worden aangesproken. Dit versterkt het vertrouwen in de kwaliteit van de zorg. Voor ZZP’ers is met name het melden relevant.
Meld je binnen drie maanden vóór de start van de zorgverlening aan.
Klachtenfunctionaris
Je bent als zelfstandig waarnemend verloskundige verplicht om een klachtenfunctionaris te hebben. Dit is zo geregeld in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).
Het CBKZ is een erkend klachteninstituut waar je een abonnement kunt afsluiten. Je moet dan wel lid zijn van de KNOV.
Ga naar de website van het CBKZ om abonnement af te sluiten.
Pensioen bij SPV
Je moet je binnen 90 dagen na starten aanmelden bij het Pensioenfonds Verloskundigen. Sluit je of heb je een Waarneem Coach dan helpen wij je ook met het berekenen van jouw beroepsinkomen. Na 2 maanden werken kun je contact opnemen met jouw adviseur zodat we je hiermee kunnen helpen. Je wilt namelijk wel genoeg betalen voor het opbouwen van je pensioen maar zeker ook geen te hoge premie.
Tip:
Denk eraan dat je elk jaar in september het formulier voor je inkomensopgave voor het jaar daarop moet invullen en indienen. Lees hier meer over op de site van de SPV.
Elk jaar krijg je van het SPV onder andere een mail over de opgave van je beroepsinkomen. Met de Waarneem Coach of Robbie Kompleet mag je deze mail doorsturen naar jouw adviseur. Die regelt dit voor je bij het SPV. Het is wel belangrijk dat je de mail van de SPV direct naar ons doorstuurt.
Heb je geen Waarneem Coach of doet Robbie Kompleet jouw boekhouding niet? Dan kunnen wij je ook helpen, daarvoor rekenen wij dan een kleine vergoeding.
Promotie
Omdat je jouw ondernemerschap op meerdere vlakken moet aantonen raden wij aan om een up-to-date LinkedIn profiel te hebben. Een profiel waarin je aangeeft dat je zelfstandig waarnemend verloskundige bent en hoe ze jou het beste kunnen bereiken.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
De AOV is een belangrijke, maar ingewikkelde verzekering. Wij bespreken uitgebreid onze AOV-vergelijking met je om zo de juiste AOV bij de juiste verzekeraar te vinden. De AOV is (op dit moment) geen verplichte verzekering. Afstemming op jouw zakelijke en persoonlijke situatie is belangrijk.
Offerte opvragen
Een AOV is maatwerk. We sturen je daarom niet zomaar een offerte toe. Overweeg je een AOV en wil je een offerte? Neem dan contact op met Rowena of Mike
Wij maken gebruik van een online klantprofiel. Naast het essentiële advies zorgen wij er zo voor dat de offerte aansluit bij jouw persoonlijke omstandigheden.
Zorg
Het is belangrijk dat je verzekering aansluit bij je huidige situatie en wensen als verloskundige. In jouw beroep is balans en gezond blijven van vitaal belang. Een zorgverzekering kan jou daar aanvullend in ondersteunen. Via ons menu onder het tabje diensten kun je informatie vinden over de zorgverzekering voor medici voor 2023.
Vitality
Tegenwoordig zijn we steeds meer bezig met gezond leven en meer bewegen. En dat is logisch, we staan in de huidige samenleving steeds meer aan, dus is het van vitaal belang om te zorgen dat je mentaal en fysiek in balans bent.
a.s.r. Vitality
Een hulpmiddel hierbij is a.s.r. Vitality, een beloningsysteem wanneer je regelmatig actief bent.
Lees hier meer over Vitality.
Balans
Verloskunde is een prachtig beroep, maar wel één waarbij je snel teveel werkt. Wat is voor jou een goede balans? Hoeveel ga je werken en wat is eigenlijk fulltime bij jouw praktijk? En hoe ga je daarover in gesprek met de praktijkhouders? Dat kan best lastig zijn, zeker in het begin.
Gelukkig hebben wij bij Sikking Advies veel ervaring opgebouwd; we kunnen goed met je meedenken!
Hulp bij het opstarten
Het is nogal wat werk om als zelfstandige aan de slag te gaan en om je zaakjes voor daarna goed te blijven regelen. Daar helpen wij je natuurlijk bij als je wilt. Op de pagina over starten zetten we kort op rijtje wat wij voor je doen en wat dat kost.
Makkelijk en snel aanmelden
Wil je gebruikmaken van onze hulp? Meld je dan snel aan via de onderstaande pagina/websites en wij gaan voor je aan de slag.
- WaarneemCoach en/of AOV-monitor: via Sikking Advies
- Jaarcijfers en belastingaangifte: via Robbie Kompleet
- Starterspakket verzekeringen: via Raadhoven
Alle diensten, één adviseur
Eén adviseur en alle financiële diensten in één concept, ook je belastingadvies. Diensten waarvoor je normaal bij een aantal adressen langs moet en je dus meer kosten maakt. Wil jij onze hulp? Neem gerust contact met ons op en maak een afspraak met Mike Huisman of een van onze andere adviseurs.