Starten als zelfstandige
Je bent afgestudeerd en je wilt graag aan de slag als waarnemer of in je eigen praktijk. Wij weten hoe.Vraag vrijblijvend informatie aan

Eigen middelen en de eigen woning

Samenwoners

Tegenwoordig is het bij de aankoop van een eigen woning noodzakelijk om een deel van de (aankoop-)kosten uit eigen middelen te betalen. Door overheidsregels zal dit in de toekomst alleen maar toenemen. Het investeren van eigen vermogen kan ook interessant zijn om in aanmerking te komen voor een lagere rente.

Wanneer je ongehuwd samenwoont, kan dit onbedoelde fiscale gevolgen hebben. Als er niets wordt vastgelegd, veronderstelt de wet dat beide partners voor 50% deelnemen. Maar als beiden verschillende bedragen aan eigen vermogen inbrengen, ontstaat er een ‘vergoedingsrecht’.

eigen woningStel je de volgende situatie voor:

  1. Niels en Marlies kopen samen een huis van € 400.000
  2. Niels betaalt zelf € 100.000 uit de overwaarde van zijn vorige woning
  3. Marlies betaalt zelf € 40.000 uit spaargeld
  4. Zij hebben geen geregistreerd partnerschap en leggen bovenstaande niet vast
  5. Bij de bank sluiten zij een hypotheek voor de resterende € 260.000
  6. Ieder heeft een aandeel van 50% in de schuld aan de bank, dus ieder € 130.000

Vergoedingsrecht

Op basis van het vergoedingsrecht wordt verondersteld dat ieder de helft, dus € 70.000 heeft bijgedragen uit eigen vermogen.

De belastingwet verplicht om de overwaarde (eigen woning reserve) volledig te gebruiken voor de aanschaf van een volgende woning. Niels doet dit op deze manier niet; hij gebruikt slechts € 70.000 van de € 100.000. Hierdoor is de rente over een bedrag van € 30.000 van de nieuwe hypotheek niet aftrekbaar. Niels krijgt een vergoedingsrecht op Marlies van € 30.000 en er ontstaat een scheve verhouding in de schuld:
Voor Niels is de ‘eigen woning schuld’ € 100.000, daarnaast heeft hij een vordering op Marlies.
Voor Marlies is de ‘eigen woning schuld’ € 130.000.

Eigenlijk ‘financiert’ Niels voor Marlies € 30.000 bij de bank. De hypotheekrente over dit bedrag is niet aftrekbaar.

Inbreng van eigen vermogen goed vastleggen!

Dit kan voorkomen worden door op een juiste manier inbreng van eigen vermogen vast te leggen. Hetzelfde geldt voor een eventueel ongelijke bijdrage voor lineaire of annuïtaire aflossingen.
Afspraken kunnen vastgelegd worden in een notariële samenlevingscontract of eventueel in een onderhandse overeenkomst. Bij het splitsen van de hypotheek in meerdere leningdelen kan hiermee rekening gehouden worden.

Nieuwe regels van de overheid

De overheid zal waarschijnlijk wel gaan zorgen voor een meer passende uitwerking van de regels het Belastingplan, tot die tijd is het verstandig om rekening te houden met bovenstaande. Uiteraard kunnen wij u hierover adviseren of een dergelijke overeenkomst opstellen.

Artikel van Jolien Tielenius Kruythoff – hypotheekadviseur. Voor meer informatie bel je met 030 252 66 55 of mailt u naar info@sikkingadvies.nl.

Deel dit verhaal:
Jolien Tielenius Kruythoff

Geschreven door:

Jolien Tielenius Kruythoff

Zoeken

Download hier de starters checklist

Colophon-form